Indonesische Impressie 1

Figuratief WerkSchilderijen

Written by:

Indonesische Impressie 1 - Olieverf op doek, 60x60cm, 2007

Indonesische Impressie 1 – Olieverf op doek, 60x60cm, 2007

Indonesische Impressie #1 en #2 (Olieverf op doek, 2007/2008) maken deel uit van een reeks schilderijen die Relinde maakte tijdens haar vrijwilligerswerk als kunstdocent in Bandung, Java, Indonesië.

De schilderijen zijn bijzonder binnen het oeuvre van Relinde doordat ze in olieverf op doek en met een traditionele Indonesische ‘gumtechniek’ zijn gemaakt. Hierbij wordt de olieverf met sponsen op een volledig vlak doek gestempeld. Omdat olieverf relatief langzaam droogt, en zich slecht aan gladde oppervlakten hecht , kan de verf daarna met een paletmes of met een spons worden verwijderd. Op deze manier kunnen figuren en vormen in de verf gegraveerd worden.

Naast de verschillen in techniek, onderscheiden de schilderijen zich door de Indonesische sfeer en het relatief sobere kleurgebruik. Ondanks deze verschillen, zijn Indonesische Impressies onmiskenbaar onderdeel van het oeuvre van Relinde. Zo zijn de losse en organische vormen, het vloeiende kleurgebruik, de afbeelding van geabstraheerde mensfiguren en planten, terug te vinden in vrijwel alle schilderijen van Relinde.

Comments are closed.