Over

Een Wereld van Kleur

Relinde van der Burgt (Gorinchem, 1981) is van kinds af aan bezig met schilderen. Een passie die op haar vijftiende resulteert in de expositie van een stadsgezicht in de Lingesluis in Gorinchem.

Na haar opleiding als activiteitenbegeleider besluit ze in 2000 om van haar passie haar werk te maken en begint ze haar studie aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Maar voordat ze aan haar opleiding begint wordt bij haar een ongeneeselijke oogziekte gediagnosticeerd. Een ziekte die haar gezichtsveld langzaam maar zeker aantast en uiteindelijk tot blindheid kan leiden. Desondanks zet ze door en studeert ze in 2004 af aan de Willem de Kooning Academie.

Het werk van Relinde kenmerkt zich door haar expressieve gebruik van kleur. Hierbij haalt ze haar inspiratie vooral uit de natuur. Haar vrolijke schilderen worden getypeerd door figuratieve of geabstraheerde dieren, mensen en planten.

Relinde werkt voornamelijk met acrylverf op doek. Maar door haar teruglopende visus is ze steeds meer bezig met driedimensionaal werk. Dit varieert van beeldhouwwerk in speksteen en albast tot reliƫfschilderijen. Schilderijen waarbij de figuren letterlijk uit het schilderij naar voren komen en haar kleur- en contrastrijke werken nog meer uit het doek springen.

Relinde heeft meerdere solotentoonstellingen gehad en deelgenomen aan verschillende groepsexposities, waaronder tentoostellingen in Slot Zeist en Museum Beelden aan Zee in Scheveningen. In 2010 won Relinde, in aanwezigheid van toenmalig koningin Beatrix, de KNGF kunstprijs voor slechtziende en blinde kunstenaars.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *